Egyelőre nem látjuk, hogy valójában mire számíthatunk a szamóca betakarításkor pontosan, de az biztos, hogy a hazai szabadföldi termést, a fagy az elmúlt napokban károsította.


 

A fagy első jele a virág közepének az elfeketedése. Ha ilyen tünetet látunk, minden bizonnyal a hideg időjárás károsította meg a termést, ebből a virágból szamócát már nem szüretelünk. A szabadföldi szamócát a hazai termelők, talaj és növénytakarás nélkül termesztik, így akár a 0 fokhoz közeli mínuszok is károsíthatják a virágokat, április közepétől egészen május elejéig.

Nem mindegy viszont a termőhely, ahol a szamócát a hideg éri. Az ideális termőhely inkább dombos, „lefolyással” bíró terület, ahonnan a hideg le tud folyni. Mert a hideg léghőmérséklet bizony képes erre az elsőre furcsán hangzó folyamatra. Ezért van jelentősége a terület domborzati viszonyainak.

Hazánkban jelentős szamóca termő vidékek vannak Somogyban, ahol az elmúlt néhány napban az időjárás közel sem volt kedvező, a fagykár mértéke országos átlagban viszont egyelőre még pontosan nem megállapítható. A Pest megyei termőhelyekről egyelőre nem érkezett fagykárról hír, nagyon bízunk benne, hogy ez így is marad.

Az ijesztő hírek ellenére azért a messzemenő következtetésekkel még igazából várnunk kellene.