A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felelős Magyarországon az élelmiszerek ellenőrzéséért, a megbízható élelmiszer biztosításáért. Az idén is a megszokott kampány része volt az Ünnepek alatt gyakran fogyasztott élelmiszerek vizsgálata, mint a csoki mikulás, a szaloncukor vagy a Szilveszterkor nagy mennyiségben fogyasztott virsli is.


A NÉBIH ún. Szupermenta csapata 21 előrecsomagolt sertésvirslit tesztelt az idei év végén. A vizsgálat során nemcsak a virsli beltartalmát, az arra vonatkozó előírások betartását ellenőrzi a hatóság, hanem érzékeszervi teszt is zajlott.

A termékek kedveltségi, érzékszervi vizsgálatára is sor került. Nemcsak laikus, hanem szakértő kóstolók pontozták a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát, amelyről leíró jellemzés is készült. A virsli teszten az érzékszervi vizsgálatok alapján, az idén a Pick mangalica virsli a legfinomabb és dobogós helyet kapott az Aldi két terméke, a frankfurti virsli és az Aldi koktél virsli is. A további sorrend alapján megállapíthatjuk, hogy a kóstolók az ún. bécsi típusú virsliket kedvelték. Viszont a teszt alapján az is megállapítható, hogy nem feltétlenül a drágább termék lesz a finomabb termék.

A termékek érzékeszervi vizsgálatán túl, beltartalmi vizsgálatokat is végeztek az ellenőrök, ahol a nitrit, a só, a fehérje, a zsír- tartalmat és mikrobiológiai értékeket is megvizsgálták. A vizsgálati eredmények alapján mikrobiológiai szempontból nem volt kifogásolható termék a vizsgált termékek között. A gluténmentes termékeket külön a glutén tartalomra is megvizsgálták, amelyek mindegyike megfelelt az ellenőrzés során.

A Szupermenta oldalán megtaláljuk a virsli teszt további helyezettjeit és következtetéseit is, a fogyasztók megtekinthetik, hogy az általuk kedvelt virsli vajon milyen eredménnyel végzett a vizsgálaton.

A Szupermenta csapat az éves tevékenysége során sok termék esetében elvégezte a mostanihoz hasonló termék tesztet. Sok érdekességet találhatunk a Szupermenta oldalán, érdemes azt időnként meglátogatni.

http://portal.nebih.gov.hu/-/jol-szerepeltek-a-sertesvirslik-a-nebih-tesztjen