A Nemzeti Agárgazdasági Kamara az ÖKO támogatási kérelmek benyújtásához és a támogatás előírásainak megismeréséhez, betartásához kapcsolódóan jelentetett meg gazdálkodói kézikönyvet. A kézikönyv elérhető a NAK honlapján. A kiadvány elkészítésében a legfontosabb releváns szervezetek működtek közre, így azt a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei készítették.


 

A nyár folyamán elfogadásra került Vidékfejlesztési Program (VP) első pályázati felhívásai az október 7-én meghirdetésre került ÖKO támogatás mellett az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) támogatások voltak. Az AKG és ÖKO támogatások mintegy ikertámogatásként értelmezhetők, a vonatkozó határidők, a támogatás logikája is nagyon hasonló. Mind a két támogatás 5 évre szól, a kötelezettségvállalási időszak 2016. január 1.-től 2020. december 31.-ig tart. Ez nem véletlen, ugyanis az ÖKO támogatás korábban, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program idején az AKG része volt, annak 3 célprogramja szolgálta az ökológiai gazdálkodók támogatását: az Ökológiai szántóföldi növénytermesztés, az Ökológiai gyepgazdálkodás és az Ökológiai gyümölcs- és szőlőtermesztés célprogramok. Az AKG támogatási kérelmének benyújtásához hasonlóan az ÖKO támogatási kérelem benyújtásához is szükséges a területek lemérése, az ún. shape kiterjesztésű térinformatikai adatokat tartalmazó fájlok felcsatolása. A területméréssel kapcsolatos tudnivalókat a Kamara a honlapjáról letölthető Területmérési segédletben adta közre.

A kézikönyv a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett ÖKO támogatásról átfogó tájékoztatást nyújt. A kiadvány a pályázati felhívás törzsszövege és annak mellékletei alapján készült, amelyekből a legfontosabb tudnivalókat közérthetően, a lényeget kiemelve fejti ki a kézikönyv. A kiadvány a pályázati felhívás legfontosabb tartalmi elemeinek ismertetésén túl részletezi az ökológiai gazdálkodás szabályait is, ami a támogatás igénybevételének legfontosabb feltétele.

Bízunk benne, hogy az érdeklődők haszonnal tudják forgatni a kézikönyvet, az AKG kézikönyvvel összevetve pedig még lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók mérlegeljék, hogy inkább az AKG, vagy inkább az ÖKO támogatásra szeretnének-e pályázni.

A kézikönyv online elérhető a képre kattintva.