A mezei nyúl kifejezetten kedveli az almafákat. A mi almás kertünkben jelenleg is zajlik az almafák metszése. A megjelenő hó óta egyre inkább növekszik a nyulak által károsított almafák száma. Már eddig is tapasztaltuk, hogy egy-egy fát károsítottak a nyulak. Ez a kár nem végleges a fa számára, mégis egy törzsön lévő felületi sérülés, a kéreg lehántása, hosszú távon egy áru termő ültetvényben nem szerencsés folyamat.


 

A metszés során, arra lettünk figyelmesek, hogy azokban a sorokban, ahol már található lemetszett venyige, ott kevesebb a törzs károsítás. Ez azt is jelenti számunkra, hogy ha adunk az ültetvényünkbe tévedő nyulaknak alternatív táplálékot, akkor nem „bajlódnak” a törzzsel, fogyasztják inkább a vékonyabb és zsengébb hajtásokat és vesszőket.

Ami még nagyon érdekes, hogy a mi 3 alma fajtánk közül is, csak egyet részesítenek előnyben a nyulak. Lehet, hogy épp ez a mi szerencsénk! Ez egy igazán érdekes megfigyelés, még sosem olvastam olyan tanulmányt vagy vizsgálatot, ahol azt nézték volna, hogy melyik alma fajtát szereti a mezei nyúl leginkább.

Egészen eddig abban a hitben voltunk, hogy az almafáink is majd „kinőnek” a nyúl fogai alól. Ahogyan azt a meggyfáink is csinálták. A meggyfák és végül is minden törzses gyümölcsös esetében, a telepítés után érdemes törzsvédő hálót használni. A törzsvédő hálón túl lehet még a vadak ellen kerítést is kiépíteni, ami elsősorban a nagy vadak ellen biztosít védelmet. A vadhálón a nyúl általában megtalálja a maga útját, és hívatlanul is bejut majd az ültetvénybe, ahol viszont gondos gazda esetén törzsvédő hálóval találja magát szembe.

A mi almafáinkon is volt törzsvédő háló. Ezt az almafák viszont néhány év után kinövik, mert a törzs átmérő növekedésével a hálót el kell távolítani. A kerítést is már lebontottuk, hogy ne akadályozza a hatékony művelést, mert arra számítottunk, hogy a fák már elérték azt a törzsátmérőt, amit a nyulak nem kedvelnek.

Annak érdekében, hogy a mezei nyulak által kedvelt fajtát képesek legyünk megóvni a kéreg kártételétől, taktikát váltottunk. A főszabály az lett az idei (és jövőbeli) metszés során, hogy a mezei nyulak által kedvelt fajtát metsszük meg először, mert ebben az esetben képesek vagyunk a mezei nyulak számára alternatív táplálékként az almafák tavalyi és néhány éves vesszőit felkínálni.

Talán nem véletlen, hogy a mezei nyulak ennyire kedvelik az alma fás részeit. Az USA-ban az almatermesztők, felkarikázott 5-10 cm átmérőjű alma ágakat árulnak, raschel zsákban, amit az emberek faszén helyett, ételek megsütésére, grillezésére használnak fel. Még én sem próbáltam, de egyre inkább érdekel, úgyhogy terveim szerint megmentek a következő grill szezonra egy-két alma ágat a mezei nyulaink elől.