Nem egy másik bolygóról van szó, hanem egy űrhajóról, ahol a kísérlet sikerült. Az amerikai asztronauta Scott Kelly küldte el üzenetét az ISS nemzetközi űrállomásról, amelyben arról tudósít, hogy sikeresen működik a speciális körülményekre tervezett fóliasátor.


 

A szerkezet egy összehajtogatható termesztést segítő eszköz, amelyben vörös, zöld és kék LED lámpák biztosítják a növények számára a fényt. A közeg egyszerűen csak víz, és az abba jutatott, vízben oldódó tápanyagoknak köszönhetően a növények képesek kifejlődni. A magokat kis párnákra helyezik, amelyek alulról öntözhetőek és tápoldatozhatók, és fejlődő gyökerükkel képesek lesznek arra, hogy a számukra fontos tápanyagokat a vízből felszívják. Ezt a technológiát a Földön már több évtizede alkalmazzák, így azt csak adaptálni kellett a messzi-messzi körülményekre. A legnagyobb kihívást talán a súlytalanság okozta. A növények gyökerei arra igyekeznek, ahol a nedvességet érzékelik, míg leveleik a fény felé növekednek. Ennek megfelelően helyezték el a lámpákat és a nedvességet adó párnákat, ami sikeresnek bizonyult. A rendszert találóan Veggie-nek nevezeték el (Vegetable Produciton System). A kísérletben kipróbálták a saláta, a borsó, a retek és a mangold termesztését is. Ezek a növények mind maggal szaporíthatók, és nem okoz gondot termesztésnél az alacsonyabb hőmérséklet sem.

Érdekes szempont, hogy az élelmiszertermelés lehetőségén túl, az amerikai kutatók vizsgálják azt is, hogy az űrhajósok lelki világára milyen hatással van az élő növények jelenléte, azok gondozása vagy akár elfogyasztása.

A jelenlegi amerikai sikert már egy sikeres orosz projekt is megelőzte. A fejlesztés azonban folytatódik, a NASA közleménye szerint 200.000 dollárral támogatná azokat a kutatókat, akik megpróbálnának az emberi székletből élelmiszert előállítani.

A NASA terve első olvasatra nagyon meglepően hangzik. Ám jobban belegondolva az állati trágya, a növényeknek tápanyagként hasznosítható. Tehát ha már tudunk növény termeszteni az űrben, megvalósíthatóvá válik annak a lehetősége, hogy az emberi ürüléket a növények által, élelmiszerré alakítsuk. Na, de ezen a kérdésen azt hiszem, a NASA-nál pályázó kutatóknak még nagyon sokat kell dolgozniuk.

Néhány további részlet az alábbi linken érhető el.

http://www.space.com/30209-astronauts-eat-space-lettuce.html