élelmiszerbiztonság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 11

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

VET-élkedő, avagy iskolai ismeretterjesztés mellékhatásokkal

2015. január 16.

A VET-élkedő, annyit tesz, hogy „Vegyél-Egyél-Tegyél” az egészségedért és 4+1 fordulón keresztül, jó fél évig a termelői piacok és az élelmiszerbiztonság témakörében adott feladatokat a résztvevő Pest megyei iskolásoknak.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy REL (Rövid Ellátási Lánc) tematikus alprogramtervezés, amiről már sokat írtam, és amit a szabályok szerint széles társadalmi egyeztetéssel kellett elvégezni. Mivel mi ezt komolyan vettük, ezért sok termelői piac szervezőjével is egyeztettünk. Természetesen több esetben felmerült az a kérdés is, hogy jó-jó majd lesz egy támogatási program, de most-ma mégis miben működhetnénk együtt.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Vakáció a gazdánál

2015. július 17.

Bárányok és felhők, hét ágra tűző nap, szénakazal, istálló, zamatos gyümölcs, friss tej és kakaskukorékolás. A nyár nagyszerű lehetőséget teremt gyerekeinknek, hogy megelevenedjenek képeskönyveik és valódi élmények útján ismerjék meg az életet vidéken, a farmon, és azt, hogy mi fán terem az élelem.

Ez ma már nemcsak a városi kölyköknek jelent igazi felfedezést. Vidéki kortársaik sem biztos, hogy ismerősek ezen a téren. A háztáji gazdálkodás, a betevő megtermelése, a veteményes és jószág gondozása már nem alapvető vidéki gyakorlat.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Helyi termék – biztonságos élelmiszer

2016. március 22.

A korábbi bejegyzésemben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Helyi termék” című kézikönyvének megjelenéséről írtam, amely többek között az élelmiszer-előállítás élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabályait külön fejezetben foglalja össze, és ami már letölthető formátumban is megtalálható a Kamara weboldalán.

Az élelmiszer előállítók és a témával foglalkozó szakértők mindig nagy felháborodással hallgatják azokat a kijelentéseket, amelyek az egészséges élelmiszerről szólnak. Véleményük szerint minden hivatalosan előállított és a boltok polcain kapható élelmiszer egészséges, hiszen az élelmiszer szó maga is azt jelenti, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, az előállítás bevizsgált körülmények között zajlik, vagyis nyugodtan megvásárolhatjuk és megehetjük azokat.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Kik biztosítják, hogy minőségi élelmiszer kerüljön az asztalunkra?

2016. július 25.

Már korábban is olvashattak a blogban a termelői piacokról, azok működéséről, a vásárlói motivációról. A mostani blogban azt mutatjuk be, hogyan is működik az élelmiszergazdaság ellenőrzése. Nemcsak a termelői piacon működnek ezek a mechanizmusok, hanem minden egyéb termelői, kereskedelmi egységben is.

A fogyasztóknak kínált késztermékeket sok más hatósági vizsgálaton túl, az ún. Szupermenta csapat is vizsgálja.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Emulgeálószer-fogyasztás táplálkozási jelentősége

2016. december 16.

Az adalékanyagok kedvezően befolyásolják az élelmiszerek tulajdonságait, megkönnyítik az alapanyagok feldolgozását, javítják a termékek minőségét és meghosszabbítják azok eltarthatóságát.

Az életmódbeli változások (pl. rohanó életvitel, házon kívüli étkezés térhódítása, egyszemélyes háztartások megjelenése) miatt az otthoni élelmiszer-feldolgozás és élelmiszer-tartósítás fokozatosan háttérbe szorul, így egyre nagyobb jelentősége van a feldolgozóipar által előállított termékeknek.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról

2016. december 31.

A NÉBIH ún. Szupermenta csapata 21 előrecsomagolt sertésvirslit tesztelt az idei év végén. A vizsgálat során nemcsak a virsli beltartalmát, az arra vonatkozó előírások betartását ellenőrzi a hatóság, hanem érzékeszervi teszt is zajlott.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felelős Magyarországon az élelmiszerek ellenőrzéséért, a megbízható élelmiszer biztosításáért. Az idén is a megszokott kampány része volt az Ünnepek alatt gyakran fogyasztott élelmiszerek vizsgálata, mint a csoki mikulás, a szaloncukor vagy a Szilveszterkor nagy mennyiségben fogyasztott virsli is.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

E-gyem ne E-gyem

2017. január 25.

Napjaink élelmiszer fogyasztóinak mindennapi választási döntéseiket számos, gyakran egymásnak ellent mondó információra alapozva kell meghozniuk. Az élelmiszerek előállítása során alkalmazott technológiai megoldások mellett azok összetevői is gyakran a média, és ezáltal a fogyasztók fókuszpontjába kerülnek.

Napjaink talán egyik legellentmondásosabb élelmiszer összetevői az élelmiszeripari adalékanyagok (E-számok). A hazai fogyasztók nemzetközi viszonylatban is komoly aggodalmat éreznek ezekkel az anyagokkal kapcsolatosan.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Újabb FAO kiadvány, ezúttal az élelmiszerbiztonságról

2017. február 10.

A múlt héten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) publikált új kiadványt, amely a határokon is átívelő növény- és állat betegségek megállítását segíti elő.

A Gazdablogon Papp Gergely korábbi bejegyzése is egy olyan állatokat támadó betegségről szólt, amely komoly károkat okoz minden szempontból. Nemcsak az állatokat, de a növényeinket is könnyedén megtámadhatják olyan károsítók, amelyek veszélyeztethetik pl.: az élelmiszerek elérhetőségét (lásd: libamáj).

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Hazai élelmiszer összetételi adatbázis születése

2017. február 15.

Egy ritka természeti vagy csillagászati esemény érdeklődők tömegét vonzza, különösen igaz ez, ha emberöltőnként csak egyszer tapasztalható eseményről van szó. A tudomány és az élelmiszer-lánc szereplőinek hasonló élményben lehetett részük, amikor 2016 decemberében megjelentek az első hazai adatokat tartalmazó, elektronikus formátumú élelmiszer összetételi adatbázisok.

„Az élelmiszerek kémiai összetételének ismerete az első nélkülözhetetlen lépés a betegségek étrendi kezelésének vagy a táplálkozás mennyiségi tanulmányozásának esetében” (McCane & Widdowson, 1940).

Teljes cikk

Szeretné felfedezni a termelői piacokat?

2017. február 24.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ahogy az elmúlt napok egyik fő híre is erről szólt, egyre kevésbé tudjuk, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Igazából ez természetes, a modern élelmiszerláncon belül az elmúlt évszázadban eltávolodott egymástól az élelmiszer-előállító és a fogyasztó.

Egyrészt fizikailag is távol kerültek, tehát nem ismerik egymást, másrészt az élelmiszer-előállítási technológia is annyit fejlődött, hogy az átlagfogyasztó, egyre nehezebben tudja pontosan megítélni pl. az élelmiszerek tápanyagtartalmát.

Teljes cikk