élelmiszergazdaság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Magyarország kiemelt partner volt a berlini Grüne Woche kiállításon

2017. február 19.

Berlinben minden évben megrendezésre kerül az ún. Zöld Hét kiállítás, ahol a világ minden pontjáról érkeznek az élelmiszergazdasághoz köthető kiállítók is persze érdeklődők is szép számmal. A kiállítás 2017. január 20- 28-ig tartott a berlini Messe, azaz vásár területén.

Az idei évben a 82. Nemzetközi Zöld Hét 26 csarnokban került megrendezésre. A kiállítás története 1926-ra nyúlik vissza, azóta rendezik évről-évre. A rendezvény volumenét jól mutatja, hogy 70 országból közel 5000 újságíró tett jelentést az eseményről.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

Nemzetközi lobbi a kelet-közép-európai élelmiszergazdaság számára fontos kihívások kezeléséért

2017. március 06.

Megkezdődött a 2018-2019. évekre szóló EU-s kutatási, ún. Horizont 2020 pályázati kiírások kidolgozása. A folyamatban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Földművelésügyi Minisztérium révén két magyar delegált is részt vesz. Erős a lobbi, hogy a támogatott kutatási témák közé magyar, vagy jobban mondva kelet-közép-európai témák is bekerüljenek. De mik is ezek? Miért is megy a lobbi? És hogy jön ide egyáltalán Kelet-Közép-Európa?

Az EU szintű kutatási pénzeknek az előző költségvetési ciklusban, de a mostani ciklus eddigi időszakát is tekintve, csupán 4-5%-át tudta az EU újonnan csatlakozó 13 tagállama lehívni (benne Magyarországgal), ami több tényezőnek is betudható: kevés ismeret a pályázati lehetőségekről, erőforrás hiány a pályázáshoz, csekély lobbi erő, illetve a régió igényeihez kevésbé passzoló témakiírások.

Teljes cikk