öko” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Oké öko

2015. október 06.

2016. január 1. és 2020. december 31. között 60 milliárd FT összeget meghaladó keret áll rendelkezésre a biogazdálkodás terület alapú támogatására. A VP 2014-2020-as intézkedései számos pályázati felhívásban-előnyben fogják részesíteni az ökológiai gazdálkodást.

A földvásárlásnál elővásárlási jogot, az állami földekre kiírt haszonbérleti pályázatoknál többletpontot élveznek a bio gazdálkodók. Hamarosan pedig kiírásra kerülnek az ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre és az ökológiai gazdálkodás fenntartására vonatkozó pályázatok.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Fókuszban a területmérés

2015. november 12.

Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és Ökológiai gazdálkodás (ÖKO) támogatására vontakozó támogatási kérelmek benyújtási időszaka elkezdődött, november 7-én megnyílt az MVH által működtetett elektronikus benyújtó felület.

Az AKG és ÖKO támogatásokra pályázni kívánóknak a támogatási kérelmükhöz az elektronikus felületre fel kell tölteni a támogatásba bevinni kívánt földterületeik GPS-el lemért körvonalait (poligonokat). Az gondolom, hogy nem csak a pontozási rendszerben szereplő kiválasztási szempontok fogják meghatározni azt, hogy ki részesül végül támogatásban, a területmérés elvégzése szűk keresztmetszete lehet már a támogatási kérelmek benyújtásának is. Azt tapasztalom, hogy sok az érdeklődő, aki fontolgatja a pályázat benyújtását, viszont ehhez képest országosan kevés lehet a színvonalas területmérési szolgáltatást nyújtó vállalkozás.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Kézikönyv segíti az ökológiai gazdálkodókat

2015. december 08.

Az Ökológiai gazdálkodás támogatásra (Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, az ökológiai gazdálkodás fenntartása) jelenleg is benyújthatók a támogatási kérelmek, a meghosszabbított határidő szerint december 31-ig.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara az ÖKO támogatási kérelmek benyújtásához és a támogatás előírásainak megismeréséhez, betartásához kapcsolódóan jelentetett meg gazdálkodói kézikönyvet. A kézikönyv elérhető a NAK honlapján. A kiadvány elkészítésében a legfontosabb releváns szervezetek működtek közre, így azt a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei készítették.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Eredményhirdetésre várva - zajlik az AKG és ÖKO támogatási kérelmek feldolgozása

2016. január 25.

2015. december 31-én lezárult a Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási (VP-AKG) és Ökológiai gazdálkodás pályázatok (VP-ÖKO) támogatási kérelmeinek benyújtási időszaka.

A benyújtási időszak lezárulásával egy viszonylag feszült időszakot tudhatunk magunk mögött. A támogatási kérelmek összeállítása és az ehhez szükséges információk összegyűjtése, a pályázat részleteihez kapcsolódó döntések meghozatala sok időt és szinte folyamatos figyelmet követelt. Mivel a VP-AKG rugalmasabb, könnyebben alakítható pályázati struktúrává alakult, ezért alaposabb átgondolást igényelt a támogatási kérelmek elkészítése, mint a korábbi időszakokban. Ehhez ugyan többféle segítséget is kaptak a gazdálkodók, mint például az egész országot érintő tájékoztató fórumok, a NAK honlapján elérhető AKG kalkulátor és az AKG és ÖKO kézikönyvek is, de el kell ismernünk, hogy az AKG és ÖKO támogatási feltételek bonyolultak, átlátásuk sok időt és türelmet igényelt.

Teljes cikk