brüsszel” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szaktanácsadás – még mindig nem megy támogatás nélkül

2015. július 29.

Az Európai Unióban és Magyarországon is egyre inkább tudatosul a döntéshozókban, hogy a gazdasági fejlődés alapja a naprakész tudás megszerzése, annak minél szélesebb körhöz, minél gyorsabb eljuttatása. Ma már a tudáshoz nem kizárólag képzéseken való részvétel útján, de más formában is hozzájuthat mindenki, akinek szüksége van rá.

A klasszikus oktatási formák mellett a tudást közvetítik a tájékoztatási tevékenységet végző falugazdászok is, de a termelők egyre nagyobb arányban keresik a speciális, egyénre szabott szaktanácsadást is, amihez még támogatást is lehet szerezni. Úgy tűnik azonban, hogy ezekhez a támogatásokhoz már nagyon hozzászoktak a szolgáltatást igénybe vevők és támogatás nélkül már nincs szükségük rá.

Teljes cikk

Csak szerzel, vagy meg is osztasz? Külföldi tapasztalatcserék

2016. április 26.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ha lehetőségünk van rá, bátran menjünk külföldre, tájékozódni, nemzetközi szintű tapasztalatokra is szert tenni. Ez hasznos, sőt, talán elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődjünk: mi magunk és rajtunk keresztül úgy általában a hazai gazdaság és társadalom.

Ez így volt régen is, ma is. Ami talán változott, hogy „kint” ránk is kíváncsiak és arra, amit elértünk, mert hiszik, hogy abból Ők is tanulhatnak. Saját benyomásaim alapján egyre inkább az a meglátásom, hogy míg korábban a tapasztalatszerzés, ma a tapasztalat-megosztás a módi.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Újabb reform előtt a Közös Agrárpolitika

2016. június 03.

Alig két éve, hogy az újabb KAP útját tapossuk, és máris kezdhetünk gondolkodni a 2020 utáni átalakításán. Ennyire rosszul sikerült a jelenlegi, hogy már a gyermekéveiben azt várjuk és tervezzük, mi lesz majd, ha lejár a megbízatása?

Az 1962 óta működő Közös Agrárpolitika megreformálása nem újkeletű, valójában a KAP születése óta reformok sorozata. Nincs is ezzel baj, hiszen az idő múlásával újabb és újabb kihívások szolgálatába kell állítani a politikai eszközöket, mondhatni „haladni kell a korral”. De talán kicsit korainak tűnik a reformot követő második évben erről gondolkodni, még ha tudvalevő is, hogy egy elég hosszadalmas folyamatról beszélünk.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

KAP2020 – Úton a Közös Agrárpolitika megújítása felé

2017. február 06.

Ahogy már volt róla szó korábban is, tavaly szeptemberben az EU 28 tagállama közös nyilatkozatot adott ki a KAP 2020 utáni célkitűzéseiről.

Ennek folytatásaképp januárban, a berlini Zöld Hét keretében a Bizottság panelbeszélgetést szervezett Phil Hogan mezőgazdasági biztossal és további négy EU-s intézményi képviselővel a KAP megújításával kapcsolatos nézetek ütköztetésére, összehangolására.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Online felület nyílt a Közös Agrárpolitika véleményezésére

2017. február 07.

Még csak a harmadik éve, hogy az új KAP rögös útját tapossuk, és máris itt az újabb reform. Az Európai Bizottság február 2-ától 12 héten keresztül egy online kérdőíves felületen várja a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról.

Legutóbb, 2016 tavaszán nyílt lehetőség hasonló véleménynyilvánításra, akkor a KAP egy problémás részterülete, a zöldítés került górcső alá. Most az egész szakpolitikával kapcsolatban fejthetik ki véleményüket az érintettek. A válaszok alapján a Bizottság várhatóan ősszel alakítja ki a 2020 utáni új KAP-ot szabályozó alapelveket.

Teljes cikk