egységeskérelem” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Új lehetőség az egységes kérelmek hibáinak javítására

2016. március 05.

Nem sokkal az új KAP indulását követően az Unió mezőgazdasági biztosa, Phil Hogan meghirdette annak egyszerűsítését. Már több javaslat is napvilágot látott, amely e cél szellemiségében született. A legtöbb gazda számára azonban várhatóan a szankciómentes módosításra lehetőséget adó előzetes MVH ellenőrzés és értesítés jelent majd lényegi segítséget.

A 2016-os kérelmezési évtől kezdődően - a Bizottság egyszerűsítési célkitűzéseinek eredményeképpen - bevezetésre kerül az előzetes ellenőrzés intézménye.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

A zöldítés első éves tapasztalatai

2016. március 11.

Egy év telt el a KAP legújabb reformjának indulása óta, lassan elérkezünk a következő egységes kérelem beadásához. A gazdálkodóknak egy évük volt megbarátkozniuk az új jogcímekkel, köztük a zöldítéssel. De vajon sikerül eredményesen felhasználni az első éves tapasztalatokat? Történik bármilyen változás az előző évhez képest? És ami a legfontosabb, várható-e a hibás zöldítési kérelmek számának csökkenése a jövőben?

A gazdálkodók részéről nagy tiltakozás övezte a KAP legújabb reformjának lényegi elemeként bevezetett zöldítést. Három követelményének, illetve azok végrehajtási módjának ökológiai hasznát sokan vonták kérdőre, nem beszélve az intézkedés által okozott többletadminisztráció és alacsonyabb SAPS összeg miatti felháborodásról. Sajnos a későn megjelenő bizottsági útmutatások, a részletek sokáig tisztázatlan volta is tovább rontott a gazdálkodók bizonytalanságán és az intézkedés jó hírnevén. Mindenesetre az első év negatív és pozitív tapasztalatai egyaránt várhatóan sokat segítenek a jövőbeli hibák kiküszöbölésében.

Teljes cikk