fórum” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Elstartolt a névjegyzéki szaktanácsadás engedélyezése a NAK-nál

2015. november 17.

„Szaktanácsadás Újratöltve” címmel jelent meg a NAK weboldalán egy összefoglaló arról, hogy a Kamara nagyszabású fórumot szervezett a névjegyzéki szaktanácsadók számára, miután 2015. november 14-től immár hivatalosan is megkezdték a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenység engedélyezési feladatainak ellátását.

A potenciális szaktanácsadók közel egy évet vártak arra, hogy a Kamara végre megkezdhesse az engedélyezést, amit a november 6-án megjelent, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről szóló földművelésügyi miniszter 73/2015. (XI.6.) FM rendelet hatálybalépése tesz lehetővé. Új szaktanácsadóként gyakorlatilag 2014. január 1-től nem lehetett regisztrálni a rendszerbe. Ennek hátterében a szabályozási kérdések tisztázatlansága állt. Míg ugyanis a kamarai törvény a NAK hatáskörébe helyezte a feladatot, a végrehajtást szabályozó korábbi rendelet (90/2009 FVM rendelet) az új szabályozó dokumentum hatályba lépéséig a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézetet (új nevén Hermann Ottó Intézet – HOI) nevesítette a feladat végrehajtójaként. A HOI azonban már nem végezte, a NAK pedig még nem végezhette az engedélyezést.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Kiadványok – fórumok - ébredések

2015. december 01.

A 2014-2020 közötti időszakra szóló vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket bemutató kamarai kézikönyv megjelenését követően számos fórum is lezajlott az országban, amelyek célja az volt, hogy a támogatásban potenciálisan érintetteket a lehető legjobban felkészítse az uniós források hozzájutására. Mint szakértőben, felmerül bennem a kérdés, hogy ez vajon mennyivel fogja megnövelni a pályázati felhívásokra érkező támogatási kérelmek számát?

Az kétségtelen, hogy az országban ma már kevés olyan gazdálkodó akad, aki ne hallott volna a 2014-2020 időszakra szóló Vidékfejlesztési Program adta lehetőségekről, az intézkedések, és az azokon belüli műveletek feltételrendszereiről, a kötelezettségekről, ami a támogatások elnyerésével járhat. A Programhoz kapcsolódó kézikönyv szinte minden potenciális érintetthez eljutott, és a fórumokon való részvétel is több száz fősre rúgott minden helyszínen.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Helyi terméket az asztalra – a tudatosság útján

2016. március 08.

2016. március 31-ével zárulnak a „Helyi termék” éve programsorozat szakmai fórumai, amelyek kiemelt célja volt, hogy a helyi terméket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak.

De vajon a fogyasztói réteg tisztában van-e azzal, hogy mi is az a helyi termék, mit takar a mögötte megjelenő minőség és tartalom?

Teljes cikk