fiatalgazdatámogatás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Döntés előtt a fiatal gazdák!

2015. május 13.

Már csak alig több mint egy hét van hátra, és megnyílik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2007-2013 egyik „legnépszerűbb” jogcíme, a köznyelvben csak „fiatal gazda”-ként emlegetett támogatás. Aki részletesebben szeretne belemélyülni a támogatás feltételeibe, annak a 24/2015. (IV. 28.) MvM rendeletet kell keresnie.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), egy a weboldalán megjelent cikkben, még április közepén foglakozott a témával, „Új feltételekkel indulhatnak a fiatal gazdák az új Vidékfejlesztési Programban” címmel.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Frissültek a 2015-ös támogatási összegek

2015. július 15.

Számolja ki újra, mekkora támogatásra számíthat és mérlegelje korábbi döntését!

Tegnap láttak napvilágot azok a közvetlen támogatási összegek, amelyek már a 2015-ös egységes kérelem beadások lezárultát követően, a kérelmezett adatokat alapul véve kerültek kiszámításra. Természetesen ezek az összegek még mindig csak becslésen alapulnak, hiszen a végleges fajlagos összegek kiszámítására csak a helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lefolytatását követően nyílik lehetőség, amikor kiderül, hogy az igénylők közül kik lesznek a valódi jogosultak és hány felé kell osztani az egyes jogcímekre elkülönített támogatási borítékokat. De kétségkívül már ezek a számok már pontosabban jelzik a várható támogatási összeget, mint a kérelmezést megelőző, modellezésen alapuló kalkulációk.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Fiatal gazda kontra kisüzemfejlesztés – ki mire pályázhat?

2016. szeptember 05.

Miközben egyre többen készülnek a fiatal gazda pályázati felhívás ősz közepére tervezett megjelenésére, a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című és hasonló konstrukciójú támogatási kiírás esetében szeptember végén zárul a második határszakasz, azaz az addig beérkezett pályázatok elbírálása.

Bár a fiatal mezőgazdasági termelők támogatási lehetőségének pontos részletei nem ismertek, a Vidékfejlesztési Program alapján lehet látni az alapvető feltételeket. Megvizsgálva a Széchényi 2020 weboldalán található kisüzemes felhívás, valamint a VP fiatal gazda művelet feltételeit, jól látszik, hogy a két támogatási lehetőség között van némi hasonlóság, így az érdeklődők számára kérdéses lehet, hogy melyikre pályázzanak.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Lezárult az előlegfizetési időszak, indulnak a részkifizetések

2016. december 09.

Mindenki, aki gazdálkodik, két fontos kérdésre keresi a választ. Az egyik, hogy MENNYI pénzre számíthatnak az egyes támogatási jogcímeken, a másik pedig, hogy MIKOR.

A legtöbb gazdálkodó számára örömteli időszakot zártunk a december hónap beköszöntével, ugyanis a közvetlen támogatások keretében október 17-én megkezdődött az előlegfizetés, amelyre egészen november végéig volt lehetőség, és amelynek során minden eddiginél több jogcímben juthattak előleghez a gazdák. Azon gazdálkodók, akiknél mindent rendben talált az MVH, több jogcímben is részesülhettek előlegben az elmúlt másfél hónap folyamán, azonban sokan bizonytalanok az összegek tekintetében. Fontos tudni, hogy december 1-jétől már részkifizetések zajlanak egészen 2017. június 30-ig, így a fennmaradó részletek kiutalásának ütemezése is fontos szempont. Az alábbiakban összeszedtük, amit az előlegek összegeiről és a várható menetrendről érdemes tudni. 

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Megjelent a fiatal gazdákat segítő induló támogatás

2016. december 27.

Megjelent a fiatal gazdákat segítő induló támogatás, amely 40.000 Euróval segíti a fiatal pályázókat.

A fiatal gazdák indulását segítő támogatás pályázati felhívás már elérhető a szechenyi2020.hu oldalon. A felhívás alapján, a pályázatok 2017. március 1-től nyújthatók majd be.

Teljes cikk