jogszabály” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Segítség termőföld ügyben

2015. december 04.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mostanában sokat emlegetett téma a föld. A föld csak meghatározott mértékben áll rendelkezésünkre, azaz csak annyit tudunk „elosztani” egymás között, amennyi a rendelkezésünkre áll, az ország határain belül. Ez Magyarország esetében, a mezőgazdasági területeket tekintve nagyjából 5-5,5 millió hektár, a szántók ebből mintegy 4 millió hektárt tesznek ki. Több nem lesz, sőt igazából az egyéb felhasználások miatt inkább kicsit még csökken is. Talán éppen ezért, mert a termőföld egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás, az elmúlt években egyre erősebben folyik érte a „küzdelem”.

A termőföldek használatáról, azok adás-vételéről számos jogszabály, kormányhatározat és egyéb más jogi szabályozás rendelkezik. Mindez több ezer oldal nehezen érthető, bonyolult joganyag. Éppen ezért egy gazdának nagyon nehéz dolga van, amikor próbál eligazodni a számára sokszor amúgy is idegen, komplikált világban.

Ezt az eligazodást segítve, elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legújabb gazdálkodói kézikönyve a Földforgalmi szabályozás, ami a www.nak.hu oldalon elérhető.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Munkavédelmi képviselő – azaz újabb változások a Munka törvénykönyvében

2016. augusztus 12.

A legjelentősebb, az agrár vállakozásokat is érintő változás a munkavédelmi képviselőkre vonatkozik. Az új szabályozás alapján, amennyiben a munkáltatónál a foglalkoztatottak száma eléri a 20 főt, kötelező munkavédelmi képviselő választása.

A munkavédelmi képviselőt a munkatársak megfelelően lebonyolított választás útján jelölik ki, amely lebonyolítása és a feltételek biztosítása a munkáltató kötelessége.

Teljes cikk