közösagrárpolitika” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Új elnökség az Európai Unió Tanácsában

2015. július 28.

A napokban eltöprengtem, milyen nehéz lehet egy ilyen kis országnak, mint Luxemburg, betöltenie a Tanács elnöki tisztségét. Még emlékszem, mikor Magyarország öltötte magára ezt a posztot, ráadásul olyan nagyszabású folyamat kezdetén, mint a KAP reform.

Nem volt könnyű, bár nekünk nem volt tapasztalatunk e téren. Most Luxemburgnak ennél jelentősen több fajsúlyos témát kell kezelnie, de előnyben van, mert idén látja el 12. alkalommal ezt a feladatot.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Egyszerűbb KAP várható

2015. október 30.

Röviddel az új Közös Agrárpolitika elfogadását és életbelépését követően Hogan biztos a KAP egyszerűsítését tűzte ki célul. Tény, hogy a 28 tagállam érdekei nyomán az uniós agrárpolitika a tervezettnél heterogénebb és bonyolultabb lett végül, de vajon sikerül-e utólag egyszerűsíteni a sok esetben egymásra fedő és sokszínű intézkedéseken.

Hogan biztos felkérésére a tagállamok az idei év első felében tehették meg javaslataikat a kívánt egyszerűsítésekkel kapcsolatban, valamint széleskörű társadalmi véleményezés is zajlott a kérdésben.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Újabb reform előtt a Közös Agrárpolitika

2016. június 03.

Alig két éve, hogy az újabb KAP útját tapossuk, és máris kezdhetünk gondolkodni a 2020 utáni átalakításán. Ennyire rosszul sikerült a jelenlegi, hogy már a gyermekéveiben azt várjuk és tervezzük, mi lesz majd, ha lejár a megbízatása?

Az 1962 óta működő Közös Agrárpolitika megreformálása nem újkeletű, valójában a KAP születése óta reformok sorozata. Nincs is ezzel baj, hiszen az idő múlásával újabb és újabb kihívások szolgálatába kell állítani a politikai eszközöket, mondhatni „haladni kell a korral”. De talán kicsit korainak tűnik a reformot követő második évben erről gondolkodni, még ha tudvalevő is, hogy egy elég hosszadalmas folyamatról beszélünk.

Teljes cikk