kap” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 21

Bemutatkozás

2014. november 19.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ez a mai világ, töménytelen információforrásával (net, tv, stb.) egy nekem való világ, hiszen folyamatosan, gyorsan és bármilyen témában tájékozódni lehet.

Papp Gergely a nevem, gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy „Jó pap holtáig tanul”. Belém nevelték a folyamatos információgyűjtés szenvedélyét, mindig is próbáltam minél több dolgot (nem feltétlenül könyveket) elolvasni.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Továbbra is jár az átmeneti nemzeti támogatás

2014. november 21.

Számos híradásból hallani róla, hogy 2015-től átalakul a Közös Agrárpolitika (KAP), változnak a támogatás feltételei. Viszont jó tudni, hogy lesznek olyan elemek, amelyek változatlanul működnek tovább.

Magyarország ugyanis úgy döntött, hogy a KAP reform után is az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazza és nem tér át a reform által bevezetett, bonyolultabb és a gazdálkodók számára kevésbé átlátható új támogatási rendszerre. Úgy gondolom, ez több szempontból is jó döntés volt.

Teljes cikk

Sok-e 18 000 000 000 000 forint?

2014. december 19.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mennyi pénzt költ az EU a Közös Agrárpolitika (KAP) fenntartására? Évi mintegy 18 000 000 000 000 forintot, ami felfoghatatlanul soknak tűnik. De nem az, és van értelme.

Teljes cikk

Az agrár-közigazgatás nagy éve

2015. január 15.

2015 a talaj éve és 2015 a fény éve is, és ha több türelmem lett volna a google-on keresni, akkor valószínűleg még sok minden találhattam volna, hogy minek is lesz 2015 a nagy éve. Pedig, ahogy előző este a híradót néztem az jutott eszembe, hogy Magyarországon, 2015 az agrár-közigazgatás éve lehetne.

2015. január 14-ével hivatalosan is megkezdte a működését a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága Kecskeméten, ami óriási dolog Magyarországon, mert a magyar közigazgatás rendkívül Budapest központú (sőt kifejezetten a belvárosra koncentrálódik). Furcsa módon még talán az agrár-közigazgatás előtt idén álló feladatok közül ez a legkönnyebben teljesíthető. Még úgyis, hogy tudom a kollegáknak főleg az elején nehéz lesz, amíg kialakulnak a rutinok, megszokják ők és a velük kapcsolatban lévők az új helyzetet. Ezzel együtt ennél idén csak nehezebb feladataink lesznek.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Az egységes kérelmek beadásával egy korszak zárul le 2015 tavaszán

2015. március 23.

A napokban megjelentek a KAP reformmal kapcsolatos legfontosabb hazai rendeletek, amire olyan régóta vár a szakma és a gazdatársadalom. A rendeletek megjelenése gondolkodtatóba ejtett. Immáron több mint 5 éve annak, hogy a KAP legújabb reformja körvonalazódni kezdett és lassan a végéhez ér. A kezdetektől szerencsém volt a reformot végigkísérni, amely sokszor egy változékony, örökké tartó folyamatnak tűnt. Az idei támogatási kérelmek beadása azonban véglegesen felteszi a pontot az i-re és útjára indítja az új támogatási rendszert. De hogy mikor is lesz ez, mára már az is megkérdőjelezhető.

Az ötletszintű reformelképzeléseket követően a 2011 őszén megjelent első rendelettervezeteknek hosszú és rögös utat kellett bejárniuk, míg végre hatályba léphettek. A tagországok érdekeinek egy rendeleten belül történő összeegyeztetése és a tagállamok közötti konszenzus elérése évekbe telt, ezért az eredetileg 2014-ben életbe lépő reformot egy évvel el kellett halasztani.

Teljes cikk

A KAP reform megvalósításáról egy-egy oldalban

2015. április 27.

A blogon már sokszor esett szó arról, hogy idén jelentősen megváltozik a támogatási rendszer. A blog szerzői közül már sokan, sokhelyen tartottunk előadásokat a témában, készítettünk kézikönyveket, írtunk cikkeket, részt vettünk gazdafórumokon, ahol mindig felmerültek a KAP reform eredményeképpen létrejött új támogatási lehetőségekre vonatkozó kérések.

Ennek ellenére úgy látjuk, hogy még mindig van mit mondani a témáról, akár így, a támogatási kérelmek benyújtása előtti ultolsó pillanatokban is. Ebben kívánnak segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető szórólapok is, amelyek egy A4-es oldalon, közérthető formában adnak tájékoztatást az 2015-ben újdonságként jelentkező jogcímekről.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Bemutató videók a támogatások igényléséhez

2015. május 10.

Sokszor írtunk már arról, hogy az idei év támogatás-igénylési szempontból nehezebb, mint amihez eddig hozzászoktunk. A gazdálkodóknak is, de ugyan úgy a rendszer minden szereplőjének, legyen az falugazdász, hivatal vagy jogalkotó. Megjelentek új támogatások, a már meglévőknek változtak a feltételei és nem utolsó sorban a támogatások igényléséül szolgáló egységes kérelem beadó felülete is jelentős változáson esett át.

Talán ezek együttesen indokolják, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kérelem kitöltését segítő videókat tett közzé.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Döntés előtt a fiatal gazdák!

2015. május 13.

Már csak alig több mint egy hét van hátra, és megnyílik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2007-2013 egyik „legnépszerűbb” jogcíme, a köznyelvben csak „fiatal gazda”-ként emlegetett támogatás. Aki részletesebben szeretne belemélyülni a támogatás feltételeibe, annak a 24/2015. (IV. 28.) MvM rendeletet kell keresnie.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), egy a weboldalán megjelent cikkben, még április közepén foglakozott a témával, „Új feltételekkel indulhatnak a fiatal gazdák az új Vidékfejlesztési Programban” címmel.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Frissültek a 2015-ös támogatási összegek

2015. július 15.

Számolja ki újra, mekkora támogatásra számíthat és mérlegelje korábbi döntését!

Tegnap láttak napvilágot azok a közvetlen támogatási összegek, amelyek már a 2015-ös egységes kérelem beadások lezárultát követően, a kérelmezett adatokat alapul véve kerültek kiszámításra. Természetesen ezek az összegek még mindig csak becslésen alapulnak, hiszen a végleges fajlagos összegek kiszámítására csak a helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lefolytatását követően nyílik lehetőség, amikor kiderül, hogy az igénylők közül kik lesznek a valódi jogosultak és hány felé kell osztani az egyes jogcímekre elkülönített támogatási borítékokat. De kétségkívül már ezek a számok már pontosabban jelzik a várható támogatási összeget, mint a kérelmezést megelőző, modellezésen alapuló kalkulációk.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Ökológiai célterület kijelölés idén már másodszorra

2015. szeptember 19.

A zöldítés összetettsége miatt sok gazdálkodónak nem sikerült maradéktalanul teljesíteni az 5%-os ökológiai jelentőségű terület kijelölését. Idén még van megoldás a támogatáscsökkentés elkerülésére, ugyanis a zöldítési rendelet módosításával lehetővé vált, hogy október 8-ig új ökológiai jelentőségű területeket jelöljenek ki az érintettek.

Alig három hónapja, hogy lezárult az egységes kérelem, és ismét jelölhetnek a gazdálkodók ökológiai jelentőségű területeket (EFA). Az új KAP indulásának évében még rendkívül nehézkesen indult a kérelembeadás, a kérelembeadó felület hiányosságait tetézte, hogy sok gazdálkodó nem látta tisztán, mit és hogyan kell teljesítenie a zöldítés kapcsán.

Teljes cikk