kutatás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

Hogy kerül a kutatás az agrárblogba?

2014. november 27.

Az elmúlt tizenöt évben többször kerültem olyan helyzetbe szakmai megbeszéléseken, hogy kimondva, vagy kimondatlanul megjelent az a mondat, hogy „a kutatáshoz nekünk mi közünk?”.

Nyilván mi, a szakma művelői tehetünk elsősorban arról, hogy az átlagember számára a kutatás az agrárium mindennapjaitól távoli, tudományos tevékenység, szép, nemes, ámde meglehetősen kevés gyakorlati haszonnal járó munkának tűnik. Nagyon szeretném ezt a véleményt megváltoztatni azzal, hogy időről-időre beszámolok egy ágazati kutató mindennapjairól.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Bepillantás egy angliai nemesítő intézet eredményeibe

2015. december 10.

Korábban az egyik vezető málnafajta volt Magyarországon a Malling Exploit, amit az Egyesült Királyságban, East Mallingban nemesítettek. Ez a málnafajta a nyári időszakban érik, és kiválóan alkalmas hűtőipari feldolgozásra.

Nagyrédén, ahol korábban 80 hektár málna volt, Fertődi zamatost és Malling Exploitot termeltek az emberek, amit a nagyrédei hűtőház fel is dolgozott, és fagyasztott málnaként értékesített Európa szerte. Ebből adódóan mindig nagyon érdekelt, engem, mint nagyrédei kertészt, hogyan is működhet az east mallingi kutatóintézet.

Teljes cikk

Kutatók és gazdálkodók egy helyen

2016. február 26.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Talán nem vitatja senki: a versenyképesség javításának elengedhetetlen feltétele, hogy legyenek innovációk. Állandóan változik a környezet, az igények, ezekhez pedig alkalmazkodni kell. Fejleszteni a meglévő rendszereket, változtatni a berögzült folyamatokon, esetleg teljesen új termékeket létrehozni.

Az innovációk ugyanakkor eléggé nehézkesen fejlődnek ki, a kutatási eredmények gyakran el sem jutnak a gyakorlati szereplőkhöz, illetve egyáltalán a kutatási témák nem feltétlenül a gyakorlat igényei szerint alakulnak. Ez nem csak Magyarországon, de EU szinten is megfigyelhető probléma.

Teljes cikk

Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 01.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Az EIP hátteréről és céljáról is írtunk már korábban (ide be lehetne linkelni a korábbi bejegyzést), most ezt a keretet igyekszünk feltölteni hazai tudásigénnyel.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Emulgeálószer-fogyasztás táplálkozási jelentősége

2016. december 16.

Az adalékanyagok kedvezően befolyásolják az élelmiszerek tulajdonságait, megkönnyítik az alapanyagok feldolgozását, javítják a termékek minőségét és meghosszabbítják azok eltarthatóságát.

Az életmódbeli változások (pl. rohanó életvitel, házon kívüli étkezés térhódítása, egyszemélyes háztartások megjelenése) miatt az otthoni élelmiszer-feldolgozás és élelmiszer-tartósítás fokozatosan háttérbe szorul, így egyre nagyobb jelentősége van a feldolgozóipar által előállított termékeknek.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

Nemzetközi lobbi a kelet-közép-európai élelmiszergazdaság számára fontos kihívások kezeléséért

2017. március 06.

Megkezdődött a 2018-2019. évekre szóló EU-s kutatási, ún. Horizont 2020 pályázati kiírások kidolgozása. A folyamatban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Földművelésügyi Minisztérium révén két magyar delegált is részt vesz. Erős a lobbi, hogy a támogatott kutatási témák közé magyar, vagy jobban mondva kelet-közép-európai témák is bekerüljenek. De mik is ezek? Miért is megy a lobbi? És hogy jön ide egyáltalán Kelet-Közép-Európa?

Az EU szintű kutatási pénzeknek az előző költségvetési ciklusban, de a mostani ciklus eddigi időszakát is tekintve, csupán 4-5%-át tudta az EU újonnan csatlakozó 13 tagállama lehívni (benne Magyarországgal), ami több tényezőnek is betudható: kevés ismeret a pályázati lehetőségekről, erőforrás hiány a pályázáshoz, csekély lobbi erő, illetve a régió igényeihez kevésbé passzoló témakiírások.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Az ehető bevonatokban rejlő lehetőségek

2017. április 03.

Élelmiszer veszteségek mennyiségének jelentős visszaszorítása, friss élelmiszerek eltarthatóságának, esztétikus megjelenésének megőrzése, tápértékének fokozása láthatatlan íz- és illatmentes egészségre veszélytelen bevonatokkal?

Nem fikció, hanem az élelmiszerkutatás - számomra - egyik legizgalmasabb területe, az ehető filmbevonatok fejlesztése. 

Teljes cikk