metszés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mire való a metszőolló?

2015. február 09.

A metszés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt sokan gondolják. Metszeni mindenki tud, inkább a módszerben van különbség. Mégis minden mozdulat alapja, hogy mi a metszés alapvető célja.

Ha dísznövényt metszünk, akkor elsősorban saját ízlésünkre alakítjuk az ágrendszerét. A gyümölcsfák metszése már egy kicsit ennél bonyolultabb. Ebben az írásban igyekszem összefoglalni azokat az alapvető szempontokat, amiket mindenki, még a hobby-kertész is könnyedén be tud tartani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit csinál a kertész télen?

2015. február 14.

A legtöbb kertész, a tél folyamán, ha esik, ha fúj, a gyümölcsfái metszésével tölti a telet.

Metszeni minden évben célszerű. A jó kondícióban lévő fák a nyár során sok-sok friss hajtást hoznak, amelyek megfelelő ritkítása fontos folyamat. Az üzemi kertészeti termesztés során a metszés alatt fontos szempont a termés minőségének, mennyiségének befolyásolása, illetve a korona ritkítása, annak érdekében, hogy ne csak a szél járja át megfelelően a koronát, hanem a növényvédelmi kezelések is kellő hatékonysággal történjenek a károsítók elleni védekezésnél.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Metszés gépi segítséggel

2017. január 02.

Metszeni lehet kézzel, de akár géppel is. A metszés lényege a hajtások, ágak megválogatása, amelynek számos célja lehet. A termés méretének növelése, a növényvédelmi kezelések hatékonyságának növelése vagy éppen a fiatal kori korona kialakítás.

A metszési munkafolyamat egyszerű kézi metszőollóval is megoldható, ám egy keményebb fa faj esetén, mint az alma, jelentős fizikai munkát jelent. Főként, amikor több ezer fa metszéséről van szó egy árutermő ültetvény esetében.

Teljes cikk