nébih” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

VET-élkedő, avagy iskolai ismeretterjesztés mellékhatásokkal

2015. január 16.

A VET-élkedő, annyit tesz, hogy „Vegyél-Egyél-Tegyél” az egészségedért és 4+1 fordulón keresztül, jó fél évig a termelői piacok és az élelmiszerbiztonság témakörében adott feladatokat a résztvevő Pest megyei iskolásoknak.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy REL (Rövid Ellátási Lánc) tematikus alprogramtervezés, amiről már sokat írtam, és amit a szabályok szerint széles társadalmi egyeztetéssel kellett elvégezni. Mivel mi ezt komolyan vettük, ezért sok termelői piac szervezőjével is egyeztettünk. Természetesen több esetben felmerült az a kérdés is, hogy jó-jó majd lesz egy támogatási program, de most-ma mégis miben működhetnénk együtt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Kik biztosítják, hogy minőségi élelmiszer kerüljön az asztalunkra?

2016. július 25.

Már korábban is olvashattak a blogban a termelői piacokról, azok működéséről, a vásárlói motivációról. A mostani blogban azt mutatjuk be, hogyan is működik az élelmiszergazdaság ellenőrzése. Nemcsak a termelői piacon működnek ezek a mechanizmusok, hanem minden egyéb termelői, kereskedelmi egységben is.

A fogyasztóknak kínált késztermékeket sok más hatósági vizsgálaton túl, az ún. Szupermenta csapat is vizsgálja.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról

2016. december 31.

A NÉBIH ún. Szupermenta csapata 21 előrecsomagolt sertésvirslit tesztelt az idei év végén. A vizsgálat során nemcsak a virsli beltartalmát, az arra vonatkozó előírások betartását ellenőrzi a hatóság, hanem érzékeszervi teszt is zajlott.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felelős Magyarországon az élelmiszerek ellenőrzéséért, a megbízható élelmiszer biztosításáért. Az idén is a megszokott kampány része volt az Ünnepek alatt gyakran fogyasztott élelmiszerek vizsgálata, mint a csoki mikulás, a szaloncukor vagy a Szilveszterkor nagy mennyiségben fogyasztott virsli is.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

E-gyem ne E-gyem

2017. január 25.

Napjaink élelmiszer fogyasztóinak mindennapi választási döntéseiket számos, gyakran egymásnak ellent mondó információra alapozva kell meghozniuk. Az élelmiszerek előállítása során alkalmazott technológiai megoldások mellett azok összetevői is gyakran a média, és ezáltal a fogyasztók fókuszpontjába kerülnek.

Napjaink talán egyik legellentmondásosabb élelmiszer összetevői az élelmiszeripari adalékanyagok (E-számok). A hazai fogyasztók nemzetközi viszonylatban is komoly aggodalmat éreznek ezekkel az anyagokkal kapcsolatosan.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Hazai élelmiszerek jelentősége a vásárlási döntésekben

2017. február 13.

A tudatos fogyasztó a pénzével szavaz, döntésében pedig jelentős szerepet játszanak tapasztalatai, ismeretei, preferenciái.

A hazai élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói vélemények megismerésének céljából 2015 őszén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 1003 felnőtt bevonásával reprezentatív (életkor, nem, lakóhely) kérdőíves megkérdezést végzett.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Hazai élelmiszer összetételi adatbázis születése

2017. február 15.

Egy ritka természeti vagy csillagászati esemény érdeklődők tömegét vonzza, különösen igaz ez, ha emberöltőnként csak egyszer tapasztalható eseményről van szó. A tudomány és az élelmiszer-lánc szereplőinek hasonló élményben lehetett részük, amikor 2016 decemberében megjelentek az első hazai adatokat tartalmazó, elektronikus formátumú élelmiszer összetételi adatbázisok.

„Az élelmiszerek kémiai összetételének ismerete az első nélkülözhetetlen lépés a betegségek étrendi kezelésének vagy a táplálkozás mennyiségi tanulmányozásának esetében” (McCane & Widdowson, 1940).

Teljes cikk