növénytermesztés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Szeretnék szántani...

2014. november 29.

Az őszi határban járva egyre gyakrabban találkozhatunk látszólag elhagyottnak tűnő, nem szántott táblákkal. Ennek oka azonban a legtöbb esetben nem a gazda hanyagsága, hanem a „hagyományos” szántás vagy talajforgatás alkalmazása helyett talajkímélő - a csökkentett bolygatás (talajlazítás) vagy akár bolygatás nélküli - művelés alkalmazása.

Ezen művelésmódok terjedésnek több oka is van, de mielőtt erre rátérnénk, érdemes összefoglalni miben is rejlik a talaj fontossága.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Üvegház a tenger mélyén

2015. augusztus 06.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer lehetővé válik, hogy növények termesztésére használjuk az óceán mélyét. Pedig egy olasz cég most meglehetősen intenzíven ezen dolgozik. Sok munka van még előttük, de az ötlet és eddigi eredményeik is nagyon érdekesek.

Az ötlet egyszerűen a hobbijukból adódik. A kutatást elindító család hobbija a búvárkodás. A sorozatos búvárkodások során felmerült bennük, hogyan lehetne kihasználni a tenger adta lehetőségeket.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Növénytáplálás kint a terepen

2015. szeptember 04.

A növényeink táplálására a sikeres és hatékony növénytermesztés érdekében oda kell figyelnünk. A növényeink a talajból, termesztőközegből vagy éppen levélen át képesek felvenni azokat a tápanyagokat, amelyekre szükségük van. Ideális esetben ezek az elemek felvehető formában jelen is vannak a közegben.

Valamivel bonyolultabb ez a folyamat, mint az étel elkészítése egy recept alapján. De itt is megvannak a jól kipróbált technikák és receptúrák. A tápanyagutánpótlás szabályszerűségeit, a növények igényeit már sok-sok évtizede kutatják hazánkban és világszerte. A mai termelők pedig alkalmazzák a jelen és a múlt kutatási eredményeit, hiszen a kutatók a tapasztalataikat „lefordították” a gyakorlat nyelvére.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Nemcsak a tenger mélyén, hanem az űrben is nevelt már az ember növényt

2015. szeptember 14.

Nemrég írtunk itt a Gazdablogban arról, hogy kísérletként már a tenger mélyén is képes volt az ember növényt előállítani. A napokban szembesültem azzal a ténnyel, hogy nemcsak a tenger mélyén, hanem már az űrben is kipróbálták a növénytermesztést. Persze egyelőre csak kicsiben.

Nem egy másik bolygóról van szó, hanem egy űrhajóról, ahol a kísérlet sikerült. Az amerikai asztronauta Scott Kelly küldte el üzenetét az ISS nemzetközi űrállomásról, amelyben arról tudósít, hogy sikeresen működik a speciális körülményekre tervezett fóliasátor.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Ha lencse, akkor BÚÉK mindenkinek!

2015. december 30.

Az év végi ünnepek során, van amikor a babona, a megszokás, vagy a divat terelgeti a finom étkeket készítő szakácsokat és szakácsnőket. A hagyomány szerint az év utolsó napján lehetőségünk van megteremteni a jövő év szerencséjét, de még a gazdagságát is.

Az Új év első napján, hagyományosan olyan fogásokat eszünk, amelyek sok kis apró szemből állnak, mint a bab vagy a lencse. Ezek az ételek az aprópénzt szimbolizálják, és minél többet fogyasztunk belőlük, annál gazdagabbak leszünk az Új évben. Ne felejtsük azonban el, hogy a lencse mellé semmiképpen se fogyasszunk szárnyast, mert az elkaparja a szerencsénket, a hal elúszik, a vad pedig elszalad a szerencsénkkel. Fogyasszunk az év első napján inkább malacot, mert ő fogja nekünk az orrával a szerencsénket kitúrni.

De vajon hogyan terem és hogyan néz ki az a lencse növény, amelynek termését január 1-én olyan sokan lelkesen fogyasztanak.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

2016 – A hüvelyes növények nemzetközi éve

2016. január 18.

A hüvelyes növényekről nemcsak a Gazdablogban olvashatnak, hanem a National Geographic oldalán is. Az Egyesült Nemzetek Szervzete (ENSZ) az elfelejtett hüvelyes zöldségnövények „érdekében” kampányt hirdet. A szlogen egyszerű és hangzatos: „Tápláló magvak és a fenntartható jövő". Az ENSZ kezdeményezése alapján a 2016-os év a lenézett és elfelejtett hüvelyes zöldségnövények nemzetközi éve lesz.

A kezdeményezés alapvető célja, hogy felhívják a figyelmet ezekre a növényekre, azok táplálkozásbiológiai előnyeire, és ezzel együtt segítség lehet a kampány a gazdáknak is. A hüvelyes termésű növények, ahogyan azt az új évi bejegyzésben is olvashatták, kiváló ízük mellett, magas fehérje és mikrotápanyag tartalmukkal is hasznosak az emberi szervezet számára.

Teljes cikk