nak” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 11

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

AKG – kézikönyv is segíti az új AKG feltételeinek megismerését

2015. szeptember 29.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez előzőekben már megjelent Zöldítés, Kölcsönös Megfeleltetés, Nitrát és Vidékfejlesztési Program kézikönyvei után újabb kiadványt jelentetett meg, az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kézikönyvet.

A kézikönyv elsősorban a támogatási kérelem benyújtásához nyújt segítséget.

Teljes cikk

Üzenet a múltból, avagy mi volt a kamara feladata 90 évvel ezelőtt

2016. augusztus 30.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Szerencsés véletlen folytán nemrég egy fantasztikus könyv kötött ki nálam, ami komolyan elgondolkoztatott azon, hogy mennyit tanulhatunk a történelmünkből.

A történelem régi szerelem az életemben, hiszen ha egy kicsit kevesebb bulizás szorult volna a gimnazista éveimbe és a felvételit megelőző estébe, akkor ma nagy valószínűséggel történelemtanár lennék, csak egy hajszálon múlott. Tehát mindig is tudtam, hogy fontos a múlt üzenete, de most leckét kaptam abból, hogy a saját szakmámban is így van.

Teljes cikk

Tudja, hogy kitől vásárolja a barackot?

2016. szeptember 01.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ezentúl tudni fogja, mert 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését.

A kamara közleménye alapján, a 2016. szeptember 1-jétől elérhető alkalmazás megadja az őstermelő nevét, az igazolvány hatályosságára és érvényességére vonatkozó adatokat, az igazolványon szereplő, az őstermelő által termesztett növénykultúrák, növényfajok és a tartott állatfajok megnevezését, illetve az őstermelő által vadon gyűjthető termékek körét.

Teljes cikk

Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 01.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Az EIP hátteréről és céljáról is írtunk már korábban (ide be lehetne linkelni a korábbi bejegyzést), most ezt a keretet igyekszünk feltölteni hazai tudásigénnyel.

Teljes cikk

Nemcsak a gazdák növényvédelmi tevékenységét segíti a NAK, hanem komoly növényvédelmi adatbázis is épít

2016. október 03.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző portálja már harmadik éve segíti a gazdálkodókat, érdeklődőket. A rendszert közel 80 növényorvos bevonásával működteti a NAK.

A szakemberek országszerte végzik a növényvédelmi előrejelzési tevékenységet, amelyről hetente írásos bejegyzéseket tesznek közzé. Aktuális jelentéseik nemcsak a gazdálkodókat, hanem a hobbi gazdálkodókat is segíti a várható növényvédelmi problémákra való felkészülésben.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Megmérettetésen a szaktanácsadók – túl az első alapképzésen

2016. november 20.

2013 ősze óta most van újra lehetőségük a névjegyzéki szaktanácsadóknak arra, hogy eleget tegyenek azon jogszabályi kötelezettségüknek, amely alapképzésben való részvételt és sikeres vizsgázást ír elő számukra. Az első vizsgázók november 17-én, csütörtökön adhattak számot felkészültségükről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 15-én kezdte meg a névjegyzéki szaktanácsadók kötelező alapképzésének lebonyolítását, amelynek első helyszíne Veszprém volt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Folytatódik a szaktanácsadók megmérettetése – félidőben az alapképzések

2016. november 27.

November közepén kezdődtek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók kötelező alapképzései, amelyek hat alkalommal, az ország három helyszínén, kétnapos felkészítő tréninget és egy harmadik, vizsganapot foglalnak magukban. Szombaton, Katalin napon zárult a harmadik képzés Gödöllőn, úgyhogy immár túl vagyunk a felén.

Előző bejegyzésemben számoltam be arról, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 15-én kezdte meg a névjegyzéki szaktanácsadók kötelező alapképzésének lebonyolítását, amelynek első helyszíne Veszprém volt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Lezárult a szaktanácsadók alapképzése – a szaktanácsadók teljesítették kötelezettségüket

2017. január 18.

Tavaly, december 10-én tartották az utolsó vizsganapot a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók kötelező alapképzése keretében, ami azt jelenti, hogy azok a szaktanácsadók, akik 2016-ban kötelezettek voltak és teljesítették a képzést, ezzel eleget tettek a jogszabályi kötelezettségüknek és tovább folytathatják tanácsadói tevékenységüket.

Korábbi bejegyzéseimben beszámoltam a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara névjegyzéki szaktanácsadók számára szervezett kötelező alapképzésének első két etapjáról, arról, hogy a résztvevők elégedettek a kommunikációs tréningre épülő képzési napokkal, és még a tréninghez szkeptikusan hozzáállók is aktivizálják magukat a feladatok végrehajtásában, az együttgondolkodásban. Beszámoltam a felkészültség magas fokáról és arról is, hogy volt egy-két olyan eset is, amikor ez nem volt jellemző.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

KAP2020 – Úton a Közös Agrárpolitika megújítása felé

2017. február 06.

Ahogy már volt róla szó korábban is, tavaly szeptemberben az EU 28 tagállama közös nyilatkozatot adott ki a KAP 2020 utáni célkitűzéseiről.

Ennek folytatásaképp januárban, a berlini Zöld Hét keretében a Bizottság panelbeszélgetést szervezett Phil Hogan mezőgazdasági biztossal és további négy EU-s intézményi képviselővel a KAP megújításával kapcsolatos nézetek ütköztetésére, összehangolására.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Hazai élelmiszer összetételi adatbázis születése

2017. február 15.

Egy ritka természeti vagy csillagászati esemény érdeklődők tömegét vonzza, különösen igaz ez, ha emberöltőnként csak egyszer tapasztalható eseményről van szó. A tudomány és az élelmiszer-lánc szereplőinek hasonló élményben lehetett részük, amikor 2016 decemberében megjelentek az első hazai adatokat tartalmazó, elektronikus formátumú élelmiszer összetételi adatbázisok.

„Az élelmiszerek kémiai összetételének ismerete az első nélkülözhetetlen lépés a betegségek étrendi kezelésének vagy a táplálkozás mennyiségi tanulmányozásának esetében” (McCane & Widdowson, 1940).

Teljes cikk