saps” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Legalább 1 hektár kell a támogatáshoz

2014. november 25.

2015-től számos ponton módosul a közvetlen támogatások rendszere, az úgynevezett SAPS.

Az egyik alapvető, többezer gazdát érintő változás az lesz, hogy szinte minden támogatás csak akkor vehető igénybe, ha a gazdálkodó legalább 1 hektárral rendelkezik. Korábban a szőlő- és gyümölcsültetvények kivételt jelentettek, mert ők már akkor is kaphattak támogatást, ha meghaladták a 0,3 hektárt. Ez a kivételes helyzet azonban most megszűnik. Úgy gondolom, ez az új szabályozás ezért sokaknak nehézséget jelent majd, hiszen mintegy 6-7 ezer olyan gazdálkodó van, akik eddig egy hektárnál kisebb területen gazdálkodtak, mégis kaptak támogatást.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Belépni vagy nem belépni, ez itt a kérdés!

2015. április 16.

A kis terülten és e mellett nem jelentős számú állatot tartó gazdaságok számára fontos döntést kell hozni, mivel 2015 augusztus 15-ig lesz lehetőségük belépni az EU által finanszírozott közvetlen támogatási rendszer kisgazdaságokat megcélzó, minden más közvetlen támogatást egyösszegű kifizetés formájában biztosító elemébe.

Azt hiszem minden érintett érzékeli, hogy a támogatási helyzet fokozódik! A gazdablog egyik írásában is lehetett már tájékozódni az egyik idei évben megjelenő új elemről, mégis a végleges jogszabály ismeretében érdemes lehet összefoglalni a döntés során mérlegelendő szempontokat.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Kinek jelent valódi alternatívát a kistermelői támogatási rendszer?

2015. május 08.

A gazdálkodók az idei egységes kérelembeadás kezdetétől jelezhetik, hogy részt kívánnak venni a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerében, amelyet a SAPS rendszer alternatívájaként választhatnak. De vajon kinek éri meg ilyen döntést hozni és mik a rendszer valódi előnyei?

Várhatóan a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszer nevet kapja az az egyszerűsített támogatási forma, amelynek keretében minden más közvetlen támogatást helyettesítő évenkénti, egyösszegű támogatást kaphatnak a csatlakozó gazdálkodók. A kistermelői támogatási rendszeren belül legalább 500, legfeljebb 1250 euró támogatás vehető igénybe. A gazdálkodó számára járó összeget a SAPS, a zöldítés, a fiatal gazda támogatás és a termeléshez kötött támogatás figyelembe vételével számolják ki 2015-ben, majd ezt követően minden további évben erre a támogatásra lesz jogosult, amíg a rendszerben marad. Még akkor is ezt a számára megállapított összeget kapja, ha a támogatás meghatározásakor, 2015-ben fiatal gazda volt, amiért járó támogatása beszámításra került az összegébe, de a következő évben már nem számítana fiatal gazdának. Ugyanez érvényes a termeléshez kötött támogatásokra is, vagyis amennyiben 2015-ben kötött támogatásra jogosult, de a következő években már nem lenne az (pl. eladja az állatait, nem termeli az adott kultúrát többé), megállapított támogatása akkor is változatlan marad. A rendszerben maradás egyetlen feltétele ugyanis, hogy azt a területnagyságot megőrizze, ami után 2015-ben közvetlen támogatásait kiszámították. Még csak az sem szükséges, hogy jogosult területei ugyanott helyezkedjenek el, csupán a belépéskor figyelembevett összterület meglétéről kell gondoskodnia. Amennyiben újabb területek vásárlásával bővíti gazdaságát, és már nem éri meg a rendszerben maradnia, a következő egységes kérelembeadás alkalmával átjelentkezhet a normál rendszerbe.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Számolja ki Ön is, mennyi közvetlen támogatást kaphat!

2015. május 05.

A támogatásigénylések idején a gazdatársadalmat leginkább foglalkoztató kérdés, hogy milyen összegű támogatásra számíthatnak majd az elkövetkezendő évben. Érthető is ez, hiszen egy üzleti terv, illetve egy jövedelmező gazdaság vetésszerkezetének kialakításához tudni kell, miből gazdálkodhat az ember.

A változó Közös Agrárpolitika, az új jogcímek bevezetése, újabb követelmények előírása, azok szankcionálása éppen elég bizonytalansággal sújtja a gazdálkodókat, érthető tehát, hogy legalább az előírások ellentételezéseként várható támogatási összegeket szeretnék tisztán látni.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Október 16-án újra megnyílnak a pénzcsapok

2015. október 19.

Tekintettel az orosz embargó, valamint a tejkvóta kivezetés nyomán kialakult gazdasági helyzetre, az idei évben az egyébként megengedettnél (50%) magasabb előleget fizethetnek a tagállamok. Vagyis az idén kivételesen a közvetlen támogatások 70%-át kaphatják meg október 16. után a gazdálkodók. De nézzük, „mennyi is az annyi” 2015-ben!

Megközelítőleges euró összegeket már eddig is tudtunk, de miután az átváltási árfolyam csak szeptember végén vált ismertté, a pontos forint összegek mindezidáig várattak magukra. Az ország számára euróban folyósított közvetlen támogatások átváltási árfolyama a szeptember 30-i legutolsó, EKB által meghatározott középárfolyam. Az idei évben tehát 313,45 Ft-tal kell átszámolni a közvetlen támogatások összegét.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Lezárult az előlegfizetési időszak, indulnak a részkifizetések

2016. december 09.

Mindenki, aki gazdálkodik, két fontos kérdésre keresi a választ. Az egyik, hogy MENNYI pénzre számíthatnak az egyes támogatási jogcímeken, a másik pedig, hogy MIKOR.

A legtöbb gazdálkodó számára örömteli időszakot zártunk a december hónap beköszöntével, ugyanis a közvetlen támogatások keretében október 17-én megkezdődött az előlegfizetés, amelyre egészen november végéig volt lehetőség, és amelynek során minden eddiginél több jogcímben juthattak előleghez a gazdák. Azon gazdálkodók, akiknél mindent rendben talált az MVH, több jogcímben is részesülhettek előlegben az elmúlt másfél hónap folyamán, azonban sokan bizonytalanok az összegek tekintetében. Fontos tudni, hogy december 1-jétől már részkifizetések zajlanak egészen 2017. június 30-ig, így a fennmaradó részletek kiutalásának ütemezése is fontos szempont. Az alábbiakban összeszedtük, amit az előlegek összegeiről és a várható menetrendről érdemes tudni. 

Teljes cikk