szabályozás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

20 év után alapvetően változik az őstermelői szabályozás

2016. január 12.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Már megszokhattuk, hogy az év eleje általában sok jogszabályi változást hoz. A 2016-os év jelentős változást hoz az őstermelők életében. Nemcsak a papír alapú igazolványok lecseréléséről van szó, hanem ennél sokkal komolyabb változások is életbe léptek 2016. január 1-vel.

A belsős (kamarai) használatra szánt szakmai anyag bevezetőjébe a következőket írtuk:

„2016. január 1-jével hatályba lép, a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII.28.) új kormányrendelet. Az új szabályozási környezet kidolgozásában valamennyi érintett szervezet, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is aktívan részt vett. Az új koherensebb, közérthetőbb formában szabályozza az őstermelőkre vonatkozó szabályokat. A rendelet célja a Kormány jelenlegi bürokráciacsökkentési törekvéseivel összhangban az ügyfelek hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentése. Az új rendelet megteremti a kérelem elektronikus előállításának, és a jelenlegi papír alapú igazolványok helyett a kártya alapú igazolvány bevezetésének feltételeit. Továbbá az ellenőrizhető adatkörök kibővítésén keresztül rögzíti az ellenőrzési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket, eljárási szabályokat, amelynek eredményeképp a jogkövető őstermelők a tisztább versenyhelyzetnek megfelelően előnyösebb helyzetbe kerülhetnek, a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók pedig kikerülhetnek a rendszerből. A rendelet gazdaságfehérítő célokat is szolgálva kívánja szabályozni, illetve megszűntetni azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. Az új szabályozás 2016-ban megvalósítandó célja egyúttal az is, hogy a vásárlók is egyértelműen fel tudják ismerni az érvényes igazolvánnyal rendelkező valós őstermelőket, és a hazánkban megtermelt őstermelői termékeket, ezáltal is ösztönözve azok fogyasztását."

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A növényvédelmi tevékenységről…

2016. január 28.

Változott a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet.

A módosítások a 84/2015. (XII. 17.) FM rendelettel léptek hatályba. A módosított rendelet számos újdonságot vezet be és rendel el. A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb változásokat foglaljuk most össze.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Milyen járműveken kötelező a tűzoltó készülék?

2016. április 08.

A közelmúltban változott meg a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet.

A változás eredményeként változtak a tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szaktanácsadó lettem – hogyan tovább?

2016. május 24.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2014. november 13-a óta kezeli a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói névjegyzéket, amelybe azon tanácsadóknak kötelező bejelentkezni, akik uniós, vagy nemzeti forrásból támogatott szaktanácsadási tevékenységet kívánnak folytatni. Sokan jelentkeznek is, de vajon mindenki tudja, hogy mit is vállal a listába kerüléssel?

A NAK által kezelt szaktanácsadói névjegyzékbe egyre több szaktanácsadó jelentkezik be, így a gazdálkodók számára is egyre nagyobb a választási lehetőség, ha szakértelemre van szüksége a tevékenységéhez.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Amnesztiát kapnak az illegális kutak – bejelentsem, vagy mégsem?

2016. augusztus 05.

Egy nemrégiben megjelent jogszabályi változás alapján már azok is „nyugodtan alhatnak”, akik eddig nem a törvényi előírásoknak megfelelően vételezték a vizet például az öntözéshez.

Számos fórumon hallunk arról, hogy a víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ugyanakkor gyakran pazaroljuk, szennyezzük vízkészleteinket, pedig a jövő generációjának vízellátása attól is függ, hogy mi most hogyan gazdálkodunka felszíni és felszín alatti vizeinkkel.

Teljes cikk