szaktanácsadás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 8

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szaktanácsadás – még mindig nem megy támogatás nélkül

2015. július 29.

Az Európai Unióban és Magyarországon is egyre inkább tudatosul a döntéshozókban, hogy a gazdasági fejlődés alapja a naprakész tudás megszerzése, annak minél szélesebb körhöz, minél gyorsabb eljuttatása. Ma már a tudáshoz nem kizárólag képzéseken való részvétel útján, de más formában is hozzájuthat mindenki, akinek szüksége van rá.

A klasszikus oktatási formák mellett a tudást közvetítik a tájékoztatási tevékenységet végző falugazdászok is, de a termelők egyre nagyobb arányban keresik a speciális, egyénre szabott szaktanácsadást is, amihez még támogatást is lehet szerezni. Úgy tűnik azonban, hogy ezekhez a támogatásokhoz már nagyon hozzászoktak a szolgáltatást igénybe vevők és támogatás nélkül már nincs szükségük rá.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési Program – Lázas munkában a Kamara

2015. augusztus 03.

Az uniós, vidékfejlesztésre fordítható források megnyílásáról korábban írt bejegyzésem várakozásai beigazolódni látszanak, hiszen tegnap reggel már a magyar közszolgálati média is megerősítette, hogy az új Vidékfejlesztési Program elfogadásáról Magyarország megállapodott a Bizottsággal, így az már csak legfeljebb hetek kérdése lehet.

A források kedvezményezettjeinek legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is erre számít, hiszen lázas munkába kezdett, hogy tagjai minél szélesebb körét megismertethesse a lehetőségek tárházával. A tájékoztatásra többféleképpen készülnek.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Elstartolt a névjegyzéki szaktanácsadás engedélyezése a NAK-nál

2015. november 17.

„Szaktanácsadás Újratöltve” címmel jelent meg a NAK weboldalán egy összefoglaló arról, hogy a Kamara nagyszabású fórumot szervezett a névjegyzéki szaktanácsadók számára, miután 2015. november 14-től immár hivatalosan is megkezdték a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenység engedélyezési feladatainak ellátását.

A potenciális szaktanácsadók közel egy évet vártak arra, hogy a Kamara végre megkezdhesse az engedélyezést, amit a november 6-án megjelent, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről szóló földművelésügyi miniszter 73/2015. (XI.6.) FM rendelet hatálybalépése tesz lehetővé. Új szaktanácsadóként gyakorlatilag 2014. január 1-től nem lehetett regisztrálni a rendszerbe. Ennek hátterében a szabályozási kérdések tisztázatlansága állt. Míg ugyanis a kamarai törvény a NAK hatáskörébe helyezte a feladatot, a végrehajtást szabályozó korábbi rendelet (90/2009 FVM rendelet) az új szabályozó dokumentum hatályba lépéséig a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézetet (új nevén Hermann Ottó Intézet – HOI) nevesítette a feladat végrehajtójaként. A HOI azonban már nem végezte, a NAK pedig még nem végezhette az engedélyezést.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Tájékoztatók - félreértések

2015. december 21.

Kollégáimmal a minap adtunk közre egy felhívást a mezőgazdasági szaktanácsadók etikus magatartásával kapcsolatban. A felhívás célja az volt, hogy a szervezetünk által képviselt gazdálkodók tisztában legyenek azzal, hogy a szolgáltatásért kifizetett összegért mit is várhatnak el azoktól a szolgáltatóktól, akikkel kapcsolatba kerülnek, mi az, amiért fizetnek nekik.

Az azóta érkezett visszajelzések alapján azonban azt kellett megállapítanom, hogy bármennyire is igyekeztünk a felhívásban a közölni kívánt információkat pontosan megfogalmazni, néhányan félreérték a leírtakat.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szaktanácsadó lettem – hogyan tovább?

2016. május 24.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2014. november 13-a óta kezeli a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói névjegyzéket, amelybe azon tanácsadóknak kötelező bejelentkezni, akik uniós, vagy nemzeti forrásból támogatott szaktanácsadási tevékenységet kívánnak folytatni. Sokan jelentkeznek is, de vajon mindenki tudja, hogy mit is vállal a listába kerüléssel?

A NAK által kezelt szaktanácsadói névjegyzékbe egyre több szaktanácsadó jelentkezik be, így a gazdálkodók számára is egyre nagyobb a választási lehetőség, ha szakértelemre van szüksége a tevékenységéhez.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Megmérettetésen a szaktanácsadók – túl az első alapképzésen

2016. november 20.

2013 ősze óta most van újra lehetőségük a névjegyzéki szaktanácsadóknak arra, hogy eleget tegyenek azon jogszabályi kötelezettségüknek, amely alapképzésben való részvételt és sikeres vizsgázást ír elő számukra. Az első vizsgázók november 17-én, csütörtökön adhattak számot felkészültségükről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 15-én kezdte meg a névjegyzéki szaktanácsadók kötelező alapképzésének lebonyolítását, amelynek első helyszíne Veszprém volt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Folytatódik a szaktanácsadók megmérettetése – félidőben az alapképzések

2016. november 27.

November közepén kezdődtek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók kötelező alapképzései, amelyek hat alkalommal, az ország három helyszínén, kétnapos felkészítő tréninget és egy harmadik, vizsganapot foglalnak magukban. Szombaton, Katalin napon zárult a harmadik képzés Gödöllőn, úgyhogy immár túl vagyunk a felén.

Előző bejegyzésemben számoltam be arról, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 15-én kezdte meg a névjegyzéki szaktanácsadók kötelező alapképzésének lebonyolítását, amelynek első helyszíne Veszprém volt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Lezárult a szaktanácsadók alapképzése – a szaktanácsadók teljesítették kötelezettségüket

2017. január 18.

Tavaly, december 10-én tartották az utolsó vizsganapot a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók kötelező alapképzése keretében, ami azt jelenti, hogy azok a szaktanácsadók, akik 2016-ban kötelezettek voltak és teljesítették a képzést, ezzel eleget tettek a jogszabályi kötelezettségüknek és tovább folytathatják tanácsadói tevékenységüket.

Korábbi bejegyzéseimben beszámoltam a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara névjegyzéki szaktanácsadók számára szervezett kötelező alapképzésének első két etapjáról, arról, hogy a résztvevők elégedettek a kommunikációs tréningre épülő képzési napokkal, és még a tréninghez szkeptikusan hozzáállók is aktivizálják magukat a feladatok végrehajtásában, az együttgondolkodásban. Beszámoltam a felkészültség magas fokáról és arról is, hogy volt egy-két olyan eset is, amikor ez nem volt jellemző.

Teljes cikk