termelőipiac” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Tószegi-Faggyas Katalin

Vidékfejlesztési szakértő

Közvetlenül a termelőtől

2014. december 11.

Az utóbbi években gombamód szaporodnak a termelői piacok, számuk a 200-at is eléri már, de a médiában is egyre többször hallani az egészséges alapanyagokról, termelői termékekről, a tudatos élelmiszerválasztás jelentőségéről. De valójában átalakulnak a fogyasztói igények, vagy csak trenddé válik a minőségibb alapanyagválasztás?

Évekkel ezelőtt kezdtem vásárokra, piacokra járni, először csak szakmai érdeklődés miatt, aztán egyre inkább felfedeztem, hogy milyen sok új élményt tud adni, ha közvetlenül a termelőtől vásárolok. Nemcsak azért, mert újra felfedeztem azokat az ízeket, amiket a nagymamám konyhájában vagy a kertjében kóstoltam, hanem azért is mert a vásárlás egyúttal élménnyé és programmá is vált, és nemcsak lekapkodtam a termékeket egy áruház polcairól.

Teljes cikk

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

VET-élkedő, avagy iskolai ismeretterjesztés mellékhatásokkal

2015. január 16.

A VET-élkedő, annyit tesz, hogy „Vegyél-Egyél-Tegyél” az egészségedért és 4+1 fordulón keresztül, jó fél évig a termelői piacok és az élelmiszerbiztonság témakörében adott feladatokat a résztvevő Pest megyei iskolásoknak.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy REL (Rövid Ellátási Lánc) tematikus alprogramtervezés, amiről már sokat írtam, és amit a szabályok szerint széles társadalmi egyeztetéssel kellett elvégezni. Mivel mi ezt komolyan vettük, ezért sok termelői piac szervezőjével is egyeztettünk. Természetesen több esetben felmerült az a kérdés is, hogy jó-jó majd lesz egy támogatási program, de most-ma mégis miben működhetnénk együtt.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Őstermelők

2015. április 07.

„Őstermelői piac” - hirdeti a Bosnyák téri vásárcsarnok épületén a felirat. Ilyenkor húsvét előtt kézenfekvőnek látszott, hogy az összetrombitált gyermekeinkkel együtt tervezett ebéd alapanyagait közvetlenül a termelőktől szerezzük be. Sok projektben vettünk részt, ahol a faluvállalattal, szociális bolttal, rövid ellátási lánccal és hasonló témák elméletével foglalkoztunk, most a gyakorlat következett.

Előrebocsátom, hogy nem vagyunk sem tudatos vásárlók és nincsenek vásárlói tradícióink, kevés idővel rendelkezünk és gyermekeink elköltözésével egyre csökkenő, de még így is nagycsaládos mennyiségek beszerzését kell megoldanunk. Mindehhez kertvárosban lakunk, egy olyan pesti kerületben ahol csak egyetlen, a budapesti átlagnál drágább piac van hetvenezer emberre. A nagycsaládos létből következően hatalmas hűtőkkel és tágas kamrával rendelkezünk a beszerzett áru raktározása céljából.

Teljes cikk

Szeretné felfedezni a termelői piacokat?

2017. február 24.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ahogy az elmúlt napok egyik fő híre is erről szólt, egyre kevésbé tudjuk, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Igazából ez természetes, a modern élelmiszerláncon belül az elmúlt évszázadban eltávolodott egymástól az élelmiszer-előállító és a fogyasztó.

Egyrészt fizikailag is távol kerültek, tehát nem ismerik egymást, másrészt az élelmiszer-előállítási technológia is annyit fejlődött, hogy az átlagfogyasztó, egyre nehezebben tudja pontosan megítélni pl. az élelmiszerek tápanyagtartalmát.

Teljes cikk