vidék” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Gyüttmentek

2015. augusztus 26.

Kik ezek és honnan jöttek?- kiabál oda Pista bácsi szembe szomszédjának, Terkának. Valami városi gyerekek. Azt mondják, ők itt gazdálkodni, élni akarnak. Önfenntartást emlegetnek. Majd meglátjuk, mi lesz belőlük. - feleli Terka néni.

Éppen ezt a kérdést járja körbe az idén először megrendezésre kerülő Gyüttment Fesztivál. A nógrád megyei Csobánkapusztán, a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány szervezésében augusztus 27. és 30. között megvalósuló "gyüttmentek találkozója" a vidéken letelepedni vágyó városi fiatalok, családok és a már vidékre költözött ex-városlakók és vidéki közösségek számára létrejövő rendezvény, ahol az ország egész területéről érkező résztvevők oszthatják meg egymással tapasztalataikat az új életmódjukról, nehézségeikről, sikereikről, terveikről.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Olimpia - kicsit másképp

2015. szeptember 04.

Az Olimpia szó hallatán minden bizonnyal az 5 karikás világverseny jut mindenkinek eszébe az egész világon. A mi kis hazánkban van viszont egy különleges olimpia, amit a szervezői – hagyományőrző vidékeik lévén – Parasztolimpiának neveztek el.

A Baranya megyei Somogyhárságyon már a 17. Parasztolimpiát szervezték meg az idén. Ez egy falusi vetélkedő, ahol a résztvevő csapatok különböző, hagyományos népi szokásokat, falusi játékokat felelevenítve mérik össze erejüket, vagy inkább ügyességüket. A somogyhárságyi Parasztolimpián a csapatok résztvevői zsákban futottak, krumplival csúzliztak vagy éppen patkót dobáltak.

Teljes cikk