vidékfejlesztésiprogram” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 9

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Végre indulhatnak az új támogatások: aláírták a Vidékfejlesztési Programot

2015. augusztus 17.

Elkezdődik a pályázatok korszaka. Nem csak egyszerűen egy új program indul, új névvel, régi és új támogatásokkal, új támogatási rendszerre is készülhetünk.

Az idei, 2015-ös év a változások éve az agártámogatások terén. Tavasszal, az egységes kérelem beadásának időszakában, a blogon is sok bejegyzés született arról, hogy a KAP reform eredménye képen az agrártámogatások fő pillére, a közvetlen támogatások új feltételekkel igényelhetők. Új követelményként a zöldítést idéntől kell teljesíteni. Idén, még augusztus 15-ig lehet csatlakozni a kistermelői támogatási rendszerhez, a fiatal gazdák pedig már a közvetlen támogatásokból is forrásokhoz juthatnak.

Teljes cikk

Elkészült. Feltöltjük. Postázzuk. Kiosztjuk.

2015. augusztus 27.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Lassan két hónapja, hogy elkezdtünk dolgozni a Vidékfejlesztési Programról szóló kiadványon. Örömmel jelentjük, hogy a 120 ezer példány nyomtatását a nyomda hamarosan befejezi, jövő héten pedig az érintett tagoknak történő postázás is megtörténik, illetve a kiadvány hamarosan a NAK irodákban is elérhető lesz. És persze, a cikkre kattintva az online változat akár már le is tölthető. :)

A kiadvány a Program közel 1000 oldalának – a potenciális pályázók számára – lényeges elemeit igyekszik összefoglalni közérthető nyelven. 88 oldalban. A megírásban a NAK szakértői mellett, a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársai, illetve további külsős szakértők vettek részt. A munka komoly koordinációt igényelt, de jó volt látni, hogy az egyes szervezetek milyen jól össze tudnak dolgozni.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Oké öko

2015. október 06.

2016. január 1. és 2020. december 31. között 60 milliárd FT összeget meghaladó keret áll rendelkezésre a biogazdálkodás terület alapú támogatására. A VP 2014-2020-as intézkedései számos pályázati felhívásban-előnyben fogják részesíteni az ökológiai gazdálkodást.

A földvásárlásnál elővásárlási jogot, az állami földekre kiírt haszonbérleti pályázatoknál többletpontot élveznek a bio gazdálkodók. Hamarosan pedig kiírásra kerülnek az ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre és az ökológiai gazdálkodás fenntartására vonatkozó pályázatok.

Teljes cikk

Roadshow a Vidékfejlesztési Programról

2015. november 09.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A téli időszak az agráriumban jellemzőem a tájékozató eseményekről, konferenciákról szól. Jómagam hetente legalább 3-4 ilyen típusú eseményen adok elő, az idei szezon sztártémája a Vidékfejlesztési Program, amely most augusztusban került elfogadásra.

A 10-20 fős rendezvényektől az 500 fős óriás eseményekig mindenfajta/féle formában rendeznek tájékoztató fórumokat. Kifejezetten szeretek ilyen eseményekre menni, mivel az előadást követő kérdések, és főleg az azt követő beszélgetések azok, amik segítenek nekem abban, hogy egyre jobb legyen az előadás, egyre hasznosabbak legyünk, és valóban azokat a pontokat emeljük ki, amelyek fontosak a gazdálkodóknak, élelmiszer-előállítóknak.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Kiadványok – fórumok - ébredések

2015. december 01.

A 2014-2020 közötti időszakra szóló vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket bemutató kamarai kézikönyv megjelenését követően számos fórum is lezajlott az országban, amelyek célja az volt, hogy a támogatásban potenciálisan érintetteket a lehető legjobban felkészítse az uniós források hozzájutására. Mint szakértőben, felmerül bennem a kérdés, hogy ez vajon mennyivel fogja megnövelni a pályázati felhívásokra érkező támogatási kérelmek számát?

Az kétségtelen, hogy az országban ma már kevés olyan gazdálkodó akad, aki ne hallott volna a 2014-2020 időszakra szóló Vidékfejlesztési Program adta lehetőségekről, az intézkedések, és az azokon belüli műveletek feltételrendszereiről, a kötelezettségekről, ami a támogatások elnyerésével járhat. A Programhoz kapcsolódó kézikönyv szinte minden potenciális érintetthez eljutott, és a fórumokon való részvétel is több száz fősre rúgott minden helyszínen.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Pályázati felhívások a kertészet korszerűsítésének ösztönzésére

2016. március 18.

A kertészet hazánkban az agráriumot tekintve, egy jelentős ágazat. A növénytermesztés kibocsátását tekintve, 2014-ben a kertészet kibocsátása 20%-kal részesedett a teljes kibocsátásból. Nemcsak értékteremtő képességénél fogva, hanem a kertészeti ágazatban foglalkoztatottak száma miatt is fontos ágazat a magyar agráriumban.

A Vidékfejlesztés Programban, amely a 2014-2020-as időszakra vonatkozik, éppen ezért kaptak fontos és kiemelt helyet a kertészet korszerűsítés pályázatai, nem hiába kerültek ezen felhívások a támogatási ciklus elején meghirdetésre. A kertészet egy szerteágazó szakma. A zöldség-gyümölcs termesztésén túl, ide soroljuk a gyógynövény-, a gomba-, a dísznövény-, hajtatásos-, és még a vetőmagtermesztést is. A szerteágazó jellege miatt, a hazai kertészeti ágazat fejlesztésére dedikált források ennek megfelelően kerülnek majd szétosztásra, a pályázók között.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Egymástól tanulni – igény van a tapasztalatcserére

2016. július 29.

Elismert tény, hogy a tudás, a szakmai hozzáértés a XXI. század kiemelkedő jelentőségű a nemzetgazdaság egészében és egyre többen ismerik fel annak megszerzési igényét.

Számos közgazdasági elemzés kimutatta már, hogy a tudás – mint az emberi képesség része – meghatározó termelési tényező és egyben jelentős szerepe van a versenyképesség fokozásában.

Teljes cikk

Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 01.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Az EIP hátteréről és céljáról is írtunk már korábban (ide be lehetne linkelni a korábbi bejegyzést), most ezt a keretet igyekszünk feltölteni hazai tudásigénnyel.

Teljes cikk

Csak így tovább

2016. november 30.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Az Európai Unió hétéves pénzügyi tervezési időszakokban dolgozik, most a 2014-2020 közötti időszakban vagyunk. A KAP II. pillére az úgynevezett vidékfejlesztés is alkalmazkodik ezen periódusokhoz, és úgy működik, hogy minden időszak tekintetében, minden tagállamnak el kell fogadtatnia Brüsszellel (az Európai Bizottsággal) a vidékfejlesztési programját (VP), amely alapján, aztán megjelenhetnek a pályázati kiírások, és a győztesek kiválasztását követően, ha teljesítik a kedvezményezettek a támogatási feltételeket, illetve néha már előtte (ekkor hívjuk előlegnek) a támogatások kifizetésre kerülnek.

A rendszer természetes velejárója, hogy a kifizetések lezárása egy adott időszak tekintetében átcsúszik a következő időszakra, illetve, hogy egy adott időszak kifizetései jellemzően csak később kezdődnek meg nem az időszak elején. 

Teljes cikk